Harlingen

Stad nr. 9: Harlingen – Een verrassing aan de Waddenzee

“Deze stad is altijd in beweging,” zegt Albert Hendriks, directeur van Friesland Holland, het bureau voor toerisme van Fryslân. “Hier gebeurt wat. Hier is wat te beleven, ook op zondag.”

Harlingen

De bewegingen kun je ook heel letterlijk nemen. Door de ligging aan de Waddenzee ondergaat de havenstad in het noordwesten van Friesland iedere twaalf uur eb en vloed-werking. Het niveauverschil in de haven in het centrum is goed zichtbaar: minimaal 2,20 m. Ook de veerboten naar Vlieland en Terschelling en de rondvaartboten zorgen op gezette tijden voor actie. Harlingen is ook de thuishaven van zo’n 70 traditionele zeilcharterschepen en honderden zeil- en motorjachten. Aan voorzieningen voor de pleziervaart is hard gewerkt.

Harlingen verrast
Hendriks: “Ook kleine cruiseschepen doen deze stad aan. Harlingen heeft toeristen veel meer te bieden dan algemeen wordt gedacht. Veel toeristen zijn op doorreis naar de eilanden of gaan na de vakantie weer snel huiswaarts. Die missen echt wat! Zij die de stad ingaan zijn aangenaam verrast. Harlingen is één van de historische Friese Elfsteden met de meeste monumentale gebouwen. 645 om precies te zijn.”
Kunst en ambacht, zoals het internationaal vermaarde Harlinger aardewerk, worden tentoongesteld in een twintigtal galeries, musea en bijzondere winkels. 

Invloed Oostzeelanden
Albert Hendriks: “Veel oude panden herinneren aan de tijd dat Harlingen nauwe banden onderhield met Groot Brittannië, Noord-Duitsland en Scandinavië. Pakhuizen hebben namen als Engeland, Polen en Rusland. Het is eigenlijk vreemd dat Harlingen geen Hanzestad is. Harlingen profileert zich als zee- en cruisehaven vanwege alle maritieme activiteiten ten behoeve van de internationale plezier-, cruise- en handelsvaart. En uiteraard vanwege de historie. Het is echt de moeite waard je daarin te verdiepen. Het mooie is dat de Harlingers veel voor het nageslacht hebben bewaard, ook de structuur en elementen van een vestingstad aan zee.”

 

Voormalig pakhuis Brittania – Harlingen

Tall Ships Races – Harlingen

Westerzeedijk – Harlingen

Beeld Stenen Man, Westerzeedijk – Harlingen

Westerzeedijk – Harlingen

Harlingen

Beeld Tobbedanser – Harlingen

Fontein De Walvis – Harlingen

Museum Hannemahuis – Harlingen

Voormalig wijnhandel – Harlingen

Stadhuis – Harlingen