Fletcher wil na overname van Hotel Gaasterland meer mooie hotels in Friesland

Fletcher wil na overname van Hotel Gaasterland meer mooie hotels in Friesland

25-Jarige prijsvechter hijgt duur geworden Van der Valk in de nek

RIJS (NL) – Ben de Ruijter, die als operationeel directeur met financieel directeur Edwin van Heteren en opperhoofd Rob Hermans de leiding heeft over de 110 hotels omvattende Fletcher Hotelgroup (bestaat volgende maand 25 jaar), was gisteren (7 september 2022) in Hotel Gaasterland in het Friese Rijs. Hij bereidt de herindeling, renovatie en restyling van het bekende Friese hotel voor dat Fletcher per 1 november overneemt van Harry (57) en Anja de Jong (51). Zij hebben het horecabedrijf al bijna 14 jaar in handen. Harry was al vanaf 1989 mede-eigenaar, met zijn oom Koos. Het stel besloot na drukke tropenjaren — Hotel Gaasterland was zeer in trek bij Nederlandse en Belgische organisatoren van bus- en bridgereizen voor senioren — en lastige coronajaren rustiger vaarwater op te zoeken.

Ben de Ruijter deed als hotelmanager in drie Fletcher-hotels in Nijmegen en in een Fletcher-hotel in Leidschendam ervaring op en is nu binnen de Fletcher-groep vooral belast met nieuwe hotelprojecten, zoals in Rijs en Marknesse in de Noordoostpolder. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl.

Terwijl de De Jongs in het Rysterbosk bij zitten te komen van de schrik — de vrij snelle deal met het naar een groot hotel in Zuidwest-Friesland zoekende Fletcher — stuift De Ruijter met zijn assistenten op het gebied van bouw, routing, efficiency en styling door het ‘kasteel’. Tussendoor belt hij buiten op het grote parkeerterrein, onder naar regen snakkende bomen, met medewerkers in Marknesse in de Noordoostpolder. Daar worden de kantoren van het voormalige Dyntes Tech Park in het Waterloopbos naar een hotel met 114 kamers getransformeerd.
En dan wordt er ook nog even gebeld met Hotel De Korenbeurs in het Brabantse Made, dat net als Hotel Gaasterland, ook per 1 november overgenomen wordt en ook net zo groot is. Gang is alles bij Fletcher bij de jacht op plekken die voor toerist en zakenman aantrekkelijk zijn, maar liever niet aan de autosnelweg, zoals Van der Valk altijd wil. Wat het laatste betreft zijn de Valken buitengewoon kiene strategen die elk gemeentebestuur, ook in Friesland en in de Noordoostpolder, weten in te pakken. Dat kost uiteraard veel tijd — zie de moeite die Ben van der Valk doet in Heerenveen — tijd die de directeuren van Fletcher zich niet gunnen en ook helemaal niet hebben. Ze mikken op de overname van bestaande, liefst goed gepositioneerde familiehotels met een capactiteit van zo’n 100 bedden. Hotels met 20 kamers vinden ze moeilijk te exploiteren binnen het Fletcher-concept.

Eigen reisbureau
De Ruijter zegt ook in Friesland naarstig op zoek te zijn naar hotels met body, wetende dat bijvoorbeeld in Sneek, het centrum van toeristisch Friesland, al jaren een groot gebrek aan hotelkamers is. Fletcher koopt of huurt. Bij een derde van hun hotels hebben ze ook het vastgoed in handen. Vaak huren ze met recht van eerste koop (voorkeursrecht). Dat de groep meer hotels in Friesland wil, verspreid over de hele provincie, heeft onder andere te maken met vakantiearrangementen die de groep wil ontwikkelen. Daarvoor wordt momenteel een landelijk opererend eigen reisbureau opgetuigd, die in Friesland met scherpe prijzen de concurrentie met bijvoorbeeld het inmiddels hier en daar monopolistische en dure Van der Valk aangaat. Landelijk is Fletcher met meer dan 110 locaties Van der Valk, 68 hotels, al ver voor. Op het vaste land van Friesland moet het Fletcher-netwerk, met vestigingen in Leeuwarden (Stadhouderlijk Hof) en Heerenveen (Heidehof), echter fijnmaziger worden, met name voor fiets- en wandeltoeristen die langs de Friese Elfsteden en IJsselmeer- en Waddenkust en door de Friese Wouden willen trekken. Daar, in het hotelarme oosten, had Fletcher Hotel De Zon. Dat stootte het recent af vanwege de bouwtechnische opzet. Daarmee ligt de huidige focus op de veruit populairste vakantieregio’s, het westen met de Friese meren, IJsselmeerkust en zeven van de Friese Elfsteden (Elfstedenroute) en het noorden met de Waddenzee en de eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland (Fletcher-hotel Resort Amelander Kaap) en Schiermonnikoog.

Paar stappen omhoog
De Ruijter zegt dat Fletcher een paar treden hoger wil gaan op de kwaliteitsladder zonder uit beeld te raken bij de doorsnee consument die nu bijvoorbeeld via de ambachtelijke bakkers wordt gelokt met kortingsbonnen, zodat je straks in de winter en in het voorjaar voor slechts €30,- voor één nacht een tweepersoons hotelkamer hebt. Dat is €15,- per persoon, zonder ontbijt. “Ja, we stunten geregeld. We zijn een dynamische onderneming. We willen ook buiten het hoogseizoen volop reuring in onze bedrijven. En daarmee hebben we ook altijd plezierig werk voor onze mensen.”

Tophotel
Hotel Gaasterland moet een van de mooiste vakantiehotels van de Fletcher-keten worden, zegt De Ruijter. “Daar zoeken we passend personeel voor, reden waarom ik vandaag ook in Rijs ben. Dit op een toplocatie gelegen hotel wordt een echte viersterrenzaak met een groot à la carte restaurant, zalen voor events met live muziek en theater, een belevenisterras en een 24/7 receptie. De zaak zal het hele jaar geopend zijn. Het aantal kamers wordt teruggebracht naar 63, omdat enkele kleinere kamers per twee samengevoegd worden tot één grote. Gelukkig hebben de meeste kamers het gewenste royale formaat, zodat we bouwkundig, qua muren, niet veel hoeven te doen. We sluiten de zaak op 1 november en gaan direct los met de verbouwing en inrichting. Pasen 2023 gaan we feestelijk open.”

Meer info:

www.hotel-gaasterland.nl
www.fletcher.nl
www.elfstedenroute.nl

Ben de Ruijter in gezelschap van Harry en Anja de Jong, die 1 november 2022 de sleutel van hun grote hotel overhandigen aan de Fletcher-hotelgroep. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.www.frieslandhollandtravel.nl.

Hotel Gaasterland sluit 1 november 2022 tijdelijk de deuren voor een grootscheepse renovatie om voor Pasen 2023 weer open te gaan. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.www.frieslandhollandtravel.nl.