Friese natuurbeschermer introduceert rugzakroute over weidevogels in buitendijks Waddenland

Friese natuurbeschermer introduceert rugzakroute over weidevogels in buitendijks Waddenland

Educatief uitje voor gezinnen met kinderen in UNESCO Werelderfgoed

HALLUM (NL) – Moeder Sabine Tichelaar mocht vorige week (mei 2022) met haar kinderen en vriendjes als eersten de nieuwe rugzakroute ‘Greidefûgels op it Noarderleech’ van de Friese natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea lopen. Greidefûgel is Fries voor weidevogel. Na aankomst bij het uitgifte- en startpunt het Kweldercentrum, het bezoekerscentrum Noard-Fryslân Bûtendyks bij Hallum, konden ze direct op pad in het Wad. Het groepje verkenners was voorzien van een rugzak vol opdrachten en tools waarmee je meer leert over de weidevogels langs de Friese Waddenkust.

Moeder Sabine Tichelaar met Jildau Malda (dochter, 9 jaar, gele jas), Sywart Malda (zoon, 6 jaar, blauwe jas), Senna Jongbloed (vriendinnetje, 9 jaar, oranje jas) en Tjibbe de Boer (vriendje, 7 jaar, groen jas) mochten vorige week (mei 2022) als eersten de nieuwe rugzakroute ‘Greidefûgels op it Noarderleech’ van de Friese natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea lopen. Foto’s: It Fryske Gea.

De rugzakroute in het Waddenland is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Provincie Fryslân en tot stand gekomen in samenwerking met Pyke Kroes van het IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie). IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. De rugzakroutes van It Fryske Gea zijn voor iedereen te boeken op www.itfryskegea.nl/rugzakroutes. In tegenstelling tot de route langs de Waddenzee hoef je de drie routes in Nationaal Park De Alde Feanen niet te reserveren. Tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum van It Fryske Gea in Earnewâld (tussen Leeuwarden en Drachten) kun je de materialen ophalen bij de balie. Let op: de geleende materialen moeten voor 16.00 uur weer ingeleverd worden. Daarom leent It Fryske Gea na 14.00 uur geen materialen meer uit.

Weidevogels op de kwelder
‘Vlieg mee met de vogels in Noard-Fryslân Bûtendyks’. Zo begint het avontuur in het natuurgebied van It Fryske Gea. Het gebied bevindt zich op het Noarderleech, waar veel weidevogels zich thuis voelen. Met de rugzak, een verrekijker om de nek en de ogen en oren goed open start de verkenning in uitgestrekte gebied. De grootste vertegenwoordigers van de weidevogels zijn de grutto, kievit, scholekster en tureluur.

“De rugzakroute is 4 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur; dit is niet te lang en dus een ideale activiteit voor kinderen tussen de 8 en 13 jaar”, vindt Sabine Tichelaar. “Onderweg kwamen we van alles tegen, zoals een kijkscherm waar je met de verrekijker goed vogels kan spotten. En met de opdrachten- en zoekkaart hebben de kinderen, maar ook ikzelf, van alles geleerd over weidevogels. Na afloop zeiden de kinderen dat ze graag nog eens willen terugkomen. Behalve Tjibbe, die vond die dode vogels niet zo leuk. Sywart vond dat juist weer heel interessant, maar het leukst vond hij de opdracht over ganzenpoep. Hierbij gingen ze met een loepje bekijken wat de kleur van de poep was en wat de gans gegeten had. De rest vond de opdracht het leukste, waarbij ze hun vinger, alsof het een snavel was, in de grond moesten steken om te kijken waar dit wel en niet lukte, om daarna als kieviten de wormen uit de grond omhoog te trappelen. We wisten niet dat natte grond zo belangrijk is. Bodemdiertjes kruipen dan meer naar de oppervlakte waar weidevogels ze beter kunnen vinden.”

Natuureducatie over weidevogels
Het aantal weidevogels in Nederland neemt af, ook in het weidenrijke Fryslân. De weidevogelpopulatie weer laten groeien is dan ook hard nodig, vinden de provinciale natuurorganisaties. Hiervoor zetten zich veel vrijwillige weidevogelbeschermers in. Voor meer bewustwording is daarom de rugzakroute bij de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed) ontwikkeld op basis van een verzoek verzoek van de provincie Friesland aan IVN.

Lyske Jacobi, medewerker Voorlichting & Educatie bij It Fryske Gea, gevestigd in Olterterp bij Beetsterzwaag: “Hoe mooi is het om met een gezin buiten de leerzame opdrachten uit te voeren? Dit kan prachtig in een natuurgebied van It Fryske Gea, waardoor de samenwerking snel rond was. Alle drie de partijen, de provincie, IVN en It Fryske Gea, zijn trots op het eindresultaat en helemaal op de positieve reactie van de eerste kinderen die de route hebben gelopen.”

Meer info:
De rugzakroute ‘Greidefûgels op it Noarderleech’ is voor in de weekenden te reserveren via https://www.itfryskegea.nl/in-de-natuur/kinderen/rugzakroutes/. De kosten zijn € 2,50 per kind (prijs voor leden van It Fryske Gea is  € 2,-). Boeken gaat per rugzak voor maximaal 4 kinderen.
https://www.itfryskegea.nl/natuurgebied/noard-fryslan-butendyks/bezoekerscentrum/
www.waddensea-worldheritage.org/nl

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Het Kweldercentrum, een bezoekerscentrum van It Fryske Gea aan de Waddenzee ter hoogte van Hallum in het noorden van Friesland. Foto: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Het Waddenland bij Hallum en Marrum. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl