Geen Russische zeilschepen bij Tall Ships Races 2022 in Harlingen

Geen Russische zeilschepen bij Tall Ships Races 2022 in Harlingen

Friesland Holland: “Niet stoer, maar stom: Jonge onschuldige Russen de deur wijzen.”

HARLINGEN (NL) – Gisteren (23 maart 2022) stond het ingezonden stuk ‘Gevallen zeehelden’ in de Leeuwarder Courant van Douwe Gerlof Heeringa uit Westhoek aan de Waddenzee. Hij is eigenaar van Waddenherberg ‘The Friezinn’, marketeer en onbezoldigd promotor van het noordwesten van Friesland, inclusief de mooie zeehavenstad Harlingen. In het artikel heeft hij stevig, maar goed gefundeerd commentaar op het besluit van de Harlinger organisatie van het Tall Ships zeilevenement (14-17 juli 2022) om deelname door grote zeilschepen uit Rusland niet toe te staan, dit vanwege de oorlog in Oekraïne. Het gaat om boten als de in 1921 in het Duitse Kiel van stapel gelopen viermaster Sedov die ze normaliter smeken om naar Friesland te komen om als eersterangs publiekstrekker te fungeren.

Het Poolse zeilschip Dar Młodzieży, wat — heel toepasselijk — Pools is voor Gift van de jeugd.

Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland: “Friesland heeft veel met traditioneel zeilen, om het even of het om boerenpramen en skûtsjes gaat, of om Groningse tjalken en tall ships, de grote joekels. Ouderwets zeilen is teamwork en verbindt jong en oud van sterk uiteenlopende maatschappelijke klasse en sekse, met verschillende religies, afkomst en ideeën. Zonder eensgezindheid aan boord kom je geen meter vooruit, nog erger: je strandt. Het kan niet anders zijn dat de jonge bemanningen van Russische zeilschepen heel erg hebben uitgezien naar Harlingen. Ver weg van de schurk Poetin en zijn handlangers, kennismaken met een andere wereld, belevingen uitwisselen met jonge zeilers uit andere delen van de wereld. Niet dus. Hun teleurstelling zal groot zijn. Ik hoop dat ze die goed verwerken, dat ze ons niet als vijanden gaan beschouwen, met wrok blijven rondlopen.”

Hieronder integraal de zienswijze van Douwe Gerlof Heeringa die Hendriks, iemand met veel buitenlandse connecties en onderschrijver van het belang van internationale uitwisseling van kennis en belevenissen, volledig ondersteunt. “Met name de recreatieve zeilvaart verbroedert, maar dan moet je niet de koers van de directie van Tall Ships Races varen. Jonge onschuldige Russen de deur wijzen is niet stoer, maar stom,” vindt ook Hendriks.

Douwe Gerlof Heeringa:
“In de absurde tijd die we anno 2022 ervaren (Corona er uit, oorlog in Oekraïne er in) merk je in het anders vrij nuchtere Fryslân ook sterke staaltjes van obsessief gedrag. Zo verkondigt directeur van de Tall Ship Races Harlingen, de heer Lieuwe Krol, dat Russische schepen dit jaar niet welkom zullen zijn. Vier dagen na de invasie van Rusland in Oekraïne. Kiev was nog niet omsingeld, of de Harlinger haven ging al op slot voor Russische Tall Ships. Zijn voorstel kreeg steun van de burgemeester van de stad.
De Tall Ship Races hebben als kenmerken ‘Grenzen verleggen’ en ‘Internationale vriendschappen sluiten’ zo horen we in de promospotjes deze week. Verder draait alles om, zo lees je op de site, “de persoonlijke ontwikkeling en opleiding van jongeren door het bieden van unieke zeiltrainingen, ongeacht nationaliteit, cultuur, religie, geslacht of sociale achtergrond.”
Lieuwe Krol is oud-marketeer van Leeuwarden-Fryslân 2018 en zodoende niet vies van een groot gebaar. Zo roept de man nu: “De jongeren op de Russische schepen staan wellicht niet achter de oorlog, maar het past niet om die schepen nu uit te nodigen.” Zo wordt er in Fryslân een morele kaart getrokken.
Maar waarom?
Zou het geen groot gebaar zijn om juist die jeugd als toekomst van het land, ná Poetin, te laten zien hoe het wel kan? Hoe wij in (West-) Europa al ruim 75 jaar vrede hebben? Vrijheid dankzij broederschap, internationale samenwerking en toch oog voor verschil? En dat dit met name in Fryslân kan, als een eigen Fryske oanpak. Vanuit een idee van barmhartigheid, van hoop?
Het vooraf affakkelen van jonge Russen vanwege gefrustreerde oude mannetjes is olie op het vuur, passend bij gevallen zeehelden.”

Meer info:
www.harlingensail.com/geen-russische-schepen/
www.sail.nl/schepen/sedov/
www.harlingensail.com
www.thefriezinn.nl

Friesland vakanties:
www.www.frieslandhollandtravel.nl
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.frieslandholland.nl

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Harlingen is niet alleen de thuishaven van bijna 100 traditionele charterzeilschepen tot ca. 30 meter, maar wordt ook aangedaan door veel grotere zeilschepen, zogenaamde tall ships met een lengte tot 117,5 meter (Sedov).

Sail events als de Tall Ships Races in Harlingen worden altijd druk bezocht.