Reisorganisatie Friesland Holland biedt mogelijkheid om dure intube e-bikes te testen op Elfstedenroute

Reisorganisatie Friesland Holland biedt mogelijkheid om dure intube e-bikes te testen op Elfstedenroute

Try Before You Buy: Giant, Trek, Kalkhoff, Gazelle, Dutch ID en Koga

WOLVEGA (NL) – Tweewielerspecialist Chris Jacobs uit Heerenveen heeft 1 december 2022 vier premium intube e-bikes afgeleverd aan de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service BV in Wolvega. Deze elektrische fietsen met een in de hoofdbuis geïntegreerde accu worden door de Friese touroperator, gespecialiseerd in fietsvakanties, ingezet op de Elfstedenroute en dan met name in het kader van zogenaamde testarrangementen. Boekers van een meerdaagse Elfstedenfietsvakantie kunnen de vrij dure pedelecs van verschillende merken uitproberen en met elkander vergelijken tegen een vergoeding van €50,- per dag. De elektrische fietsen, alle met de thans gangbare middenmotor, bewegen zich in de prijsklasse van €3.500 tot €5.000. Ze worden door Friesland Holland nog verrijkt met luxe tassen van Basil, een achteruitkijkspiegel en hygiënische comforthandvatten.

Chris Jacobs (links), official dealer van onder andere Gazelle, Kalkhoff, Koga en Dutch ID en Lugano, leverde 1 december 2022 de eerste vier exclusieve intube e-bikes af bij reisorganisatie Friesland Holland Travel Service in Wolvega. Rechts van Jacobs Albert Hendriks, directeur en e-biketester van Friesland Holland. Foto’s: Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Friesland Holland heeft al twee intube e-bikes, te weten een Giant Dailytour E+ 1 met riemaandrijving (€3.849,-) en een Trek District + 8 (€3.599,-) met kettingaandrijving, beide met een lage instap en 500 Wh accu. Deze zijn gekocht bij Weerman Fietsen in Wolvega. Deze firma assisteert de fietsenmaker van Friesland Holland bij het onderhoud van de vloot.

50 tot 65 Nm
De kracht van de motoren in genoemde fietsen, uitgedrukt in Nm (maximaal draaimoment of koppel), is respectievelijk 50 Nm (Yamaha) en 65 Nm (Bosch Performance Line). E-biketester Albert Hendriks van Friesland Holland: “Het verschil in koppel is in de praktijk goed waarneembaar, maar ook weer niet spectaculair. Het schakelgebeuren daarentegen wel. De Giant heeft acht versnellingen, maar de Trek heeft er maar vijf in de speciaal voor e-bikes met een sterke motor gebouwde Shimano-naaf. Bij de Trek hoef je minder te schakelen en het wisselen van versnellingen verloopt ook soepeler. Minder is dus beter bij e-bikes met een motor met meer dan doorsnee power. Een achtversnellingsnaaf op een van onze nieuwe gewone e-bikes met een sterke motor begaf het al na een jaar. Slordig schakelen en een krachtige motor doen een normale versnellingsnaaf geen goed.”:

De combinatie van een speciale versnellingsunit en een extra sterke Bosch middenmotor hebben ook twee van de vier nieuwste intube e-bikes van Friesland Holland, te weten de Kalkhoff Image 3.B Excite BLX 500Wh (€3.299,-) en de Gazelle Grenoble C5 HMB Belt 500 Wh (€3.799,-). Beide fietsen hebben voor de voortgang een getande riem tussen de motor en het achterwiel. De nieuwe Dutch ID Infinity 50  — hand built in Holland voor €3.499,- met een 500 Wh batterij — heeft kettingaandrijving. De duurste van de vier fietsen is de Koga E-Nova Evo PT met een 625 Wh accu en riemaandrijving: €4.349,-. Zowel de Dutch ID als de Koga heeft acht versnellingen en een Bosch Active Line Plus motor van 50 Nm.

Alle de zes genoemde fietsen hebben brede banden (47-50 mm), een grote duidelijk afleesbare middendisplay en een gebruiksvriendelijke bedieningsunit aan de linker zijde van het stuur. De afdekklep van de accu bevindt zich meestal aan de bovenzijde van de hoofdbuis, maar bij de Trek aan de zijkant en bij de Dutch ID aan de onderzijde. Dutch ID is inmiddels overggegaan op toegang aan de bovenkant van de buis. Bij alle fietsen zijn de accu’s gemakkelijk uitneembaar via een slot.

Meer merken
Er worden meer merken in het verhuurprogramma opgenomen, dit op basis van selectiecriteria die betrekking hebben op de hanteerbaarheid, de actieradius (bereik in verschillende ondersteuningsstanden en in bepaalde versnellingen), de betrouwbaarheid van de toegepaste aandrijf- en bedieningstechniek, de sportiviteit, het comfort, de kwetsbaarheid van onderdelen, het gewicht en last but not least veiligheidsaspecten, zoals persoonlijke instelbaarheid van zadel en stuur, gemakkelijk snel kunnen afstappen, de verlichting, de banden en de koersvastheid bij één hand aan het stuur.

Meer info:
Giant: www.giant-bicycles.com/nl/dailytour-eplus-1-bd-dames

Trek: www.trekbikes.com/nl/nl_NL/fietsen/hybride-fietsen/elektrische-hybridefietsen/district/district-8-lowstep/p/35134/?colorCode=blue

Kalkhoff: www.kalkhoff-bikes.com/nl_nl/kh0050086v2022-image-3-b-excite-blx

Gazelle: www.gazelle.nl/grenoble-c5-hmb

Dutch ID: www.dutch-id.nl/infinity/

 

 

Grote concurrent van de Friese Koga Koga E-Nova Evo PT uit Heerenveen: de aanzienlijk goedkopere, maar kwalitatief zeker niet mindere, eveneens sportieve Dutch ID Infinity 50, hand built in Beverwijk. Foto’s: Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl