Waarom de directie van Friese reisorganisatie bij maanlicht fietst

Waarom de directie van Friese reisorganisatie bij maanlicht fietst

Friesland Holland Travel Service

WOLVEGA (NL) – Jana en Albert Hendriks, directeuren en eigenaren van de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service in het Zuid-Friese Wolvega, fietsen voor hun plezier en gezondheid meestal ’s avonds na acht uur als hun gasten, hoofdzakelijk Elfstedenfietsers, hun hotel hebben bereikt, dineren of al op de kamer zijn of, in het geval van starters, de door Friesland Holland beschikbaar gestelde fietsen hebben geprobeerd. Van 1 april tot half oktober zijn ze zeven dagen van de week bereikbaar en inzetbaar voor het oplossen van eventuele problemen en het ondernemen van actie naar aanleiding van meldingen van pech, een ongeval onderweg of vervelende voorvallen op het thuisadres of bij familie van onze gasten. Iedere dag gebeurt er wel iets onverwachts.

Moonlight cycling: Jana Hendriks geniet ervan op één van de mooiste fietspaden van Nederland, dat langs de rivier de Lende nabij De Hoeve. Foto’s: Albert Hendriks, nieuwsdienst van www.frieslandhollandtravel.nl

Zaterdag 6 augustus 2022 bijvoorbeeld waren koffers van hun gasten in hotel Zeezicht in Harlingen zoek. Een koerier van een andere reisorganisatie had de bagage van de fietsers van Friesland Holland meegenomen naar de andere kant van het IJsselmeer, zonder naar de labels te kijken.
Albert Hendriks: “Wij doen het bagagavervoer zelf, maar veel reisorganisaties besteden het koffertransport uit aan koeriers, die het werk weer aan elkaar uitbesteden. Dat levert af en toe flinke logistieke problemen op: niemand bij de reisorganisatie weet wie wat heeft vervoerd. En dan zijn er ook nog vakantieorganisaties die in het weekend hartstikke onbereikbaar zijn, zo bleek ook zaterdag weer. Na tien uur in de rats zitten doken de koffers — met medicijnen! — pas ’s avonds weer op in hotel Zeezicht, daar blijkbaar weer neergezet zonder dat de koerier dat meldt bij de receptie. De directie van hotel Zeezicht bood ons direct aan de koffers naar de bestemming, het Oranje Hotel in Leeuwarden, te brengen. Fantastisch! Wij hadden ondertussen onze in Leeuwarden gearriveerde gasten — zij fietsten de Elfstedenroute Harlingen-Dokkum-Leeuwarden — al geadviseerd ruim voor 17.00 uur de voor lichaamsverzorging en gezondheid noodzakelijke spullen, zoals medicijnen, bij de apotheek van ziekenhuis MCL te halen.”

Vallen uit stilstand
Het meest voorkomend is, aldus Hendriks, dat fietsers al reizend ziek worden, soms door een allergische reactie, of onderweg een ongeluk krijgen, vaak door onbekendheid met de verkeerssituatie in grote drukke plaatsen als Leeuwarden, en instabiliteit.
“Veel senioren zitten te vaak te hoog op de fiets of hebben een te grote (heren)fiets en kunnen daardoor moeilijk met de voeten aan de grond komen of snel afstappen. Ze vallen meestal voor een verkeerslicht, bij een stoeprand of op een rotonde en lopen dan letsel op. Vaak wordt beweerd dat e-bikers onnozel hard rijden, maar daar heb ik onze brokkenmakers niet op kunnen betrappen. Bijna alle botbreuken waren het gevolg van vallen vanuit stilstand of bijna stilstand.”

Non stop
“In ieder geval verlenen wij non stop pechhulp en andere vormen van assistentie, reden waarom wij zeker tussen 08.00 en 20.00 uur op scherp moeten staan. En daarna gaan we lekker fietsen, zoals op de avond van maandag 8 augustus 2022 bij maanlicht langs de river de Lende bij De Hoeve in het zuidoosten van Friesland. Hier en daar een visser, maar verder kom je bijna niemand tegen, ook niet op de 60 km wegen. Bijzonder: fietsend langs de Lende ruik je, veel beter dan overdag, de aroma’s van de kruiden aan de waterkant. Dat komt, denk ik, door de waterdamp die dan op de planten condenseert.”

Fietsknooppuntenkaart van Friesland:
www.marrekrite.frl/fietsen/
www.itfryskegea.nl/natuurgebied/lendevallei/

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/