incl. e-bike||

Elfstedenarrangement Historische Hotels: voor liefhebbers van de sfeer van weleer

Speciaal voor liefhebbers van historie, cultuur, romantiek en de regionale keuken heeft Friesland Holland Travel Service, de bij de SGR aangesloten reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, het Elfsteden fietsarrangement ‘Historische Hotels’ ontwikkeld. Het is een fietsvakantie met verblijf in overwegend historische hotels of in hotels op een geschiedkundig bijzondere én bezienswaardige locatie op het platteland of in een dorp of stadje. Het hotel hoeft dus niet altijd oud te zijn; het kan dus een modern opgetuigd gebouw zijn.

 

De Elfstedentocht van dag tot dag
Dag 1
De eerste dag worden de gasten in de namiddag verwacht in een historisch hotel met restaurant in bosrijk Gaasterland, meestal Jans in Rijs. In het restaurant genieten de gasten van hun eerste avonddiner. Goed uitgerust en geïnformeerd beginnen zij de volgende dag aan hun eerste fietsdag, uiteraard na van een goed ontbijt te hebben genoten. Indien men een luxe fiets bij Friesland Holland heeft gehuurd, staat deze de eerste fietsdag voor 10.00 uur klaar in de fietsenstalling.
Must sees: www.museumjoure.nl en www.marenklif.nl

Het bij Friesland Holland aangesloten historische en romantische Elfstedenfietsroutehotel Jans in Rijs (Gaasterland). Het etablissement werd in 2020 en 2021 geheel gerenoveerd en heeft een restaurant met een hoogwaardige streekgeoriënteerde keuken. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Dag 2
Vanuit Zuidwest Friesland fietst men langs het IJsselmeer naar Hanzestad Stavoren en havenstadje Hindeloopen. Na een bezoek aan deze kustplaatsen slaapt men in Workum. Laatstgenoemde sfeervolle stad heeft twee belangrijke ambacht- en winkelstraten die in elkaars verlengde liggen. Hier staan oude panden met prachtige pronkgevels en bevinden zich twee sfeerhotels: Wymerts en Gast-Inn.
Must sees: www.schaatsmuseum.nl, www.museumhindeloopen.nl en www.jopiehuismanmuseum.nl

Voormalig seniorencomplex, hotel-restaurant Wymerts, Workum. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Het eind 2021 totaal gerenoveerde Hotel Gast-Inn in Workum.

Dag 3
De routekaart leidt de Elfstedenfietser naar Hanzestad Bolsward, bekend van onder meer de Sonnema Berenburg en Us Heit bier. Men kan een kijkje nemen in de distilleerderij en brouwerij. Ook een wandeling door het historische stadscentrum is zeer interessant. Daarna gaat men naar de gezellige Waddenzeehavenstad Harlingen waar men overnacht in een van de mooie oude logementen die de stad rijk is, zoals ’t Heerenlogement, Zeezicht en Anna Casparii.
Het kan zijn dat men deze dag nog een stukje doorfietst naar de oude academiestad Franeker. Daar overnacht men in de authentieke Stadsherberg Franeker, eveneens gelegen aan de Elfstedenschaatsroute. Het monumentale centrum, het eeuwenoude planetarium en stadhuis en de oudste studentenkroeg van Nederland, de Bogt fen Guné, bevinden zich op loopafstand.
Must sees: www.sonnema.nl, www.hannemahuis.nl, www.debarentsz.nl, www.planetarium-friesland.nl en www.museummartena.nl

Voormalig weeshuis, hotel Het Weeshuis, Bolsward.

Oude herberg, hotel-restaurant Greate Pier, Kimswerd. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant ’t Heerenlogement, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Voormalige pakhuizen, hotel Almenum, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Monumentaal havenpand, hotel-restaurant Anna Casparii, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant Zeezicht, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel De Eilanden, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant De Stadsherberg, Franeker. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Dag 4
De reis terug in de tijd gaat verder langs de Waddenzeekust, richting Elfstedenstad Dokkum of het nabijgelegen Burdaard. Onderweg komt men langs het dorpje Hegebeintum waar men de hoogste terp van Friesland kan beklimmen en een 12e eeuws kerkje kunt bezichtigen. In Dokkum dineert en overnacht men in een van de hotels binnen of aan de grachtengordel, waaronder een onlangs gerenoveerd logement dat al 450 jaar gasten herbergt: De Posthoorn. In Burdaard vindt de reiziger onderdak in Hotel It Posthûs. Ook deze voormalige herberg ademt de sfeer van weleer maar ondanks de historie van het pand zijn de kamers van alle moderne gemakken voorzien. Op het terras aan het water is het genieten van de op de Dokkumer Ie (Elfstedenschaatsroute) varende motor- en zeilboten en passerende Elfstedenfietsers op de route van Dokkum naar Leeuwarden.
Must sees: www.museumdokkum.nl en www.bonifatiuskapel.nl

Hotel-restaurant De Posthoorn, Dokkum. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant It Posthûs, Burdaard. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Dag 5
Deze dag heeft men een kort fietstraject voor de boeg zodat er meer tijd overblijft voor de Friese hoofdstad Leeuwarden. Langs de rivier Dokkumer Ie en het plaatsje Bartlehiem, bekend van het houten Elfstedenbruggetje, fietst men via de Tegeltjesbrug bij Gytsjerk naar Leeuwarden. De stad telt tal van bezienswaardigheden zoals de scheve toren de Oldehove, De Waag en de voormalige gevangenis de Blokhuispoort. De rijke en gevarieerde cultuurhistorie is goed geconserveerd terug te vinden in het centrum en in musea als het Fries Museum en het keramiekmuseum Princessehof. Men dineert en slaapt in het Eurohotel of WestCord WTC (beide hotels zijn niet historisch op loopafstand van het bruisende centrum. Het kan ook zijn dat men na een bezoek aan Leeuwarden in het kader van het arrangement doorfietst naar Sneek of IJlst en daar overnacht.
Must sees: www.friesmuseum.nl, www.natuurmuseumfryslan.nl en www.princessehof.nl

Dag 6
De tocht wordt in zuidelijke richting voortgezet door het uitgestrekte weide- en terpenland, de bodem van de voormalige Middelzee. De eerste stad die men tegenkomt is Sneek met de waterpoort als bekendste bezienswaardigheid. Maar in deze sfeervolle grachtenstad is veel meer moois te ontdekken. Niet ver van Sneek ligt IJlst, waar tot ver in de 20e eeuw alles om hout draaide. In de imposante houtzaagmolen, die al meer dan 350 jaar in bedrijf is, en museum en werkplaats Houtstad IJlst vindt u deze rijke historie in geuren en kleuren terug. In Sneek overnacht men nabij de gezellige winkelstraten in de Stadsherberg bij de Waterpoort of Logement 3B, in vroeger tijden hotel en stalhouderij, nu stijlvol ingericht met kamers in vintage-industriële sfeer of buiten het stadscentrum waar men, omringd door water, kan genieten van de rust en ruimte in de karakteristieke Friese boerderij Broeresloot. Deze grote boerderij is geheel verbouwd is tot een luxe verblijfsaccommodatie. In IJlst vindt het diner en de overnachting plaats in de authentieke Stadsherberg Het Wapen van IJlst. Een prachtig uitzicht over de IJlster brug en het Elfstedenwater van de Geeuw zijn hier inbegrepen.
Must sees: www.friesscheepvaartmuseum.nl en www.houtstad-ijlst.nl

Hotel-restaurant-speciaalbiercafé Logement 3B. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant Stadsherberg, Sneek. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel, B&B en jachthaven Broeresloot in Sneek.

Hotel-restaurant Stadsherberg Wapen van IJlst, IJlst. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Dag 7
Na het ontbijt fietst men op de laatste dag naar Sloten, de kleinste Elfstedenstad en de kleinste vestingstad ter wereld met een stadhuis. Deze vesting wordt vanwege zijn regelmatige vorm wel de ideale renaissancestad genoemd. In het stadhuis uit 1761 is nu een museum gevestigd dat een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis biedt. Nadat men het laatste Elfstedenstempel heeft verkregen, fietst men weer naar het hotel waar de ontdekkingsreis begon. Wie dan nog niet naar huis wil, kan bij het boeken van dit arrangement een extra overnachting op basis van logies met ontbijt (of op basis van half pension) een kamer in het start- en finishhotel reserveren bij Friesland Holland.
Must sees: www.museumsloten.nl

Meer informatie en dit arrangement boeken:
Elfstedenarrangement Historische Hotels