Friesland Holland verhuurt voor Elfstedentocht uitsluitend als beste geteste e-bikes: 100% Elfstedenproof!

Friesland Holland verhuurt voor Elfstedentocht uitsluitend als beste geteste e-bikes: 100% Elfstedenproof!

Journalist en e-biketester Albert Hendriks is ook directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland en de daarbijbehorende reisorganisatie Friesland Holland Travel Service BV. Deze tak is gespecialiseerd in meerdaagse all-in full-service Elfstedentochten op de fiets. Rent-a-Topbike is het eigen fietsverhuurbedrijf dat een aantal merken premium e-bikes in de verhuur heeft voor het afleggen van lange afstanden onder alle omstandigheden: Elfstedenproof, ook in de winter!

Zeer goede allround e-bike voor het comfortabel afleggen van lange afstanden: de Gazelle Grenoble C5 HMB met een Bosch Performance Line motor (65 Nm) en riemoverbrenging. De fiets, gekocht bij Profile Chris Jacobs in Heerenveen, is volgens e-biketester Albert Hendriks geheel samengesteld uit aantoonbaar hoogwaardige onderdelen. Huurprijs per dag voor intube e-bike: €35,- (prijs 2023). Foto’s: Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân.

De reisonderneming schaft jaarlijks nieuwe e-bikes van verschillende merken aan. De keuze wat betreft toevoeging aan de vloot geschiedt op basis van een aantal selectiecriteria. Die hebben  betrekking op de hanteerbaarheid, de actieradius (bereik in verschillende ondersteuningsstanden en in bepaalde versnellingen), de betrouwbaarheid van de toegepaste aandrijf-, rem- en bedieningstechniek, de sportiviteit, het comfort, de kwetsbaarheid van onderdelen, het gewicht én, last but not least, de veiligheidsaspecten.
Hendriks: “Een elektrische fiets die op de Elfstedenroute ingezet wordt, moet kwalitatief bovengemiddeld zijn vanwege langere afstanden per dag, sterk uiteenlopende verkeerssituaties en de bijna onvermijdelijke tegenwind op een of meer dagen op het weidse platteland.”

Veiligheid
De eisen van Friesland Holland op het vlak van veiligheid zijn goede persoonlijke instelbaarheid van zadel en stuur, gemakkelijk op en af kunnen stappen, ook van opzij goed waarneembare verlichting voor en achter, reflectie, hoogwaardige antilekbanden en een strak en stijf frame.
“Er zijn e-bikes die zo slap als een dweil zijn. Dat rijdt niet prettig, vooral niet als je met één hand aan het stuur en met de andere hand richting aangeeft. Als eerste probeer ik uit of je met losse handen kunt fietsen, dus zonder de handen aan het stuur. Er zijn e-bikes waarbij dat absoluut niet vertrouwd is, zo heftig slingert het stuur heen en weer door het slappe frame. Die slingerbeweging, die al fietsend heel snel steeds heviger wordt, stopt zodra je weer een handvat beetpakt. Met een slap frame kun je wel fietsen, maar er zijn situaties waarbij de berijder juist zeer gebaat is bij een stijve constructie. Rijd maar eens een steil en smal bruggetje met leuningen op, op de Elfstedenroute of in Nationaal Park Weerribben-Wieden bijvoorbeeld. Dan ben je blij als je een koersvaste, niet wiebelige fiets hebt.”