Try before you buy: e-bike uitproberen op Elfstedenroute

Try before you buy: e-bike uitproberen op Elfstedenroute

“Tijdens een proefrit rond de fietsenzaak waar je een e-bike wilt kopen, weet je absoluut niet of je op een strak gebouwde en onder alle omstandigheden goed rijdende fiets zit. Een eerlijke fietsenmaker kan je trouwens wel vooraf vertellen welke frames het stijfst zijn, maar dan weet je nog niet of de fiets lekker trapt. Dat ontdek je wel tijdens een meerdaagse fietstocht op een route met veel variatie in wegdekken en verkeerssituaties.”

Aan het woord journalist en e-biketester Albert Hendriks. Hij is directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland en de daarbijbehorende reisorganisatie Friesland Holland Travel Service BV. Deze onderneming is gespecialiseerd in meerdaagse all-in full-service Elfstedentochten op de fiets. Rent-a-Topbike is het eigen fietsverhuurbedrijf dat verschillende merken premium e-bikes in de verhuur heeft.

“Onze reisorganisatie biedt de mogelijkheid om verschillende e-bikes in de prijsklasse van €3.000,- tot €4.500,- uit te proberen. Als vier mensen een korte of lange Elfstedentocht boeken, kunnen ze vier verschillende intube e-bikes testen door onderweg van fiets te wisselen. Dan zullen ze grote verschillen ervaren. We verhuren alleen als beste geteste elektrische fietsen, dus van superieure kwaliteit. We zijn 100% onafhankelijk: we kopen de fietsen van een tweewielerzaak in Friesland en hebben geen verplichtingen ten aanzien van een merk. We zeggen ook niet welke fiets de beste is, want dat is een persoonlijke keuze. Je moet die fiets kopen die bij je past, budgettair en qua eigenschappen.”

De Kalkhoff Image 3.B Excite BLX heeft een Bosch Performance Line middenmotor (65 Nm), een speciale vijf versnellingen omvattende naaf voor e-bikes en riemoverbrenging. De in Duitsland geproduceerde intube e-bike, waarop je rechtop achter het stuur zit, is gekocht bij Profile Chris Jacobs in Heerenveen. Huurprijs per dag voor intube e-bike: €35,- (prijs 2023). Foto’s: Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân.