Vuurtoren van Ameland

Ameland: Een topbestemming in zee

Vier van de vijf Waddeneilanden (van west naar oost: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) horen bij de provincie Friesland. Ameland is van de Friese eilanden het best vanaf de wal bereikbaar, zeker vanuit de Friese hoofdstad Leeuwarden, en verreweg het meest veelzijdige. Het is een zeer geschikte vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen.

Vuurtoren – Ameland

Varen door UNESCO Werelderfgoed
De veerboten Sier en Oerd van Rederij Wagenborg vertrekken vanaf Holwerd. De overtocht — eventueel met fiets, auto of motor aan boord — neemt circa 45 minuten in beslag. Met Wagenborg’s watertaxi kan ook. In 20 minuten ben je dan aan de overkant.

De basisdienstregeling van de veerboot naar Ameland is zeven keer daags een retourafvaart tussen Ameland en Holwerd. Dus zeven afvaarten vanaf Ameland en zeven afvaarten vanaf Holwerd. In de zomer en bij grote evenementen zijn er extra afvaarten. De exacte dienstregeling (inclusief extra afvaarten) vind je op de website van Wagenborg Passagiersdiensten: www.wpd.nl/ameland/ 

Ameland is populair, ook bij dagtoeristen. Jaarlijks vervoert Wagenborg Passagiersdiensten ruim 1.300.000 passagiers uit binnen en buitenland van en naar het eiland. Helaas is het zo dat de veerdienst steeds vaker vertraging oploopt. De Waddenzee is een dynamisch natuurgebied. De vaargeul verandert voortdurend. Er komt steeds meer zand in de vaargeul, die daardoor niet alleen steeds nauwer en ondieper wordt, maar ook langer. Sinds 1993 is de vaargeul 10% langer geworden. In ondiep water kan de veerboot niet op volle kracht varen. Ook moeten de schepen vaart minderen om elkaar veilig te kunnen passeren. Samen met de waterstand en weersomstandigheden zorgt dit geregeld voor vertraging, iets om rekening mee te houden. Het baggeren is sinds 2005 toegenomen van enkele keren per maand naar 365 dagen per jaar. Dat gebeurt met beleid, want de Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed.  

Het hele jaar boeiend
Ameland is een vier seizoenen interessant vakantieland. Eén van de mooiste manieren om Ameland te leren kennen is op de fiets. Het is eigenlijk dè manier om kennis te maken met alle bijzondere eigenschappen van het eiland. Zo kun je een prachtige route fietsen door de duinen met diverse gelegenheden onderweg om af te stappen, bijvoorbeeld voor een strandwandeling of een bezoek aan één van de vier gezellige strandpaviljoens. Of je fietst langs de Waddenzeedijk, waar zowel aan de zeekant als aan de landkant een fietspad is. Aan de zeekant heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee, sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed. Bijzonder is het om bij laag water, als 90% van het gebied droog ligt, vergezeld te worden door duizenden scholeksters en meeuwen. Aan de landkant geniet je van het uitzicht over het eiland met haar polders, bossen en dorpen.

Bezienswaardigheden en evenementen
Ameland kent vier dorpen: Buren, Nes, Ballum en Hollum. In de dorpen voel je soms nog de sfeer van het roemrijke Amelander verleden. Een verleden van walvisvaarders en onafhankelijkheid. Inmiddels bieden de dorpen heel veel gezellige terrasjes en winkels en zijn er gedurende het hele jaar sportieve en culturele evenementen. Denk hierbij aan de diverse wandel-,  loop- en fietsevenementen in het voor- en najaar. Een fameus cultureel evenement is de Kunstmaand in de maand november.

Ameland kent ook diverse musea. Bijvoorbeeld het Natuurcentrum met alle info over de eilander natuur of het Reddingsmuseum Abraham Fock waar je alles vindt over het reddingswezen op Ameland. Ook staan daar de paarden die de reddingboot ongeveer 10 x per jaar de zee intrekken, zodat de gasten kunnen zien hoe het reddingswerk vroeger ging.

Fietsen
Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen naar het eiland, maar huren is ook heel gemakkelijk. In alle vier de dorpen zijn fietsverhuurbedrijven. Je huurt een fiets met versnelling (of zonder), of je gaat gezellig op de tandem. Wil je een elektrische fiets huren, dan is reserveren vooraf aan te bevelen. Je vindt alle adressen op de site van VVV Ameland: www.vvvameland.nl. Neem je de auto mee naar het eiland dan is reserveren bij rederij Wagenborg Passagiersdiensten noodzakelijk.

 

Ameland

Ameland

Ameland

Ameland

Ameland

Ameland

Ameland

Veerboot van Rederij Wagenborg – Ameland

Ameland