The Eleven City Race

Elfstedenroute: Over de geschiedenis van de Elfstedentocht en hedendaagse tochten

Eens in je leven moet je de Elfstedenroute gereden of gevaren hebben. Anders mis je de beleving van een flink deel van de rijke geschiedenis van Nederland. Nergens vind je zo’n gevarieerde route als de Elfstedenroute, wereldwijd bekend Fries erfgoed, vooral sinds de laatste Elfstedentocht op de schaats in januari 1997.

Elfsteden Fietsroute

Arrangementen
De Fryske reisorganisatie voor jouw Elfstedentocht, Friesland Holland Travel, biedt op haar website www.frieslandhollandtravel.nl een keur aan 3- tot 7-daagse Elfstedenarrangementen met STO-garantie aan. Deze zijn allen inclusief bagagevervoer en de snelste pechhulp: direct een vervangende topfiets!

Exclusieve fietsen
U kunt de Elfstedentocht afleggen op uw eigen fiets of op een luxe toerfiets of e-bike.

Elke etappe, elke dag sensatie
Iedere etappe met de fiets, auto, motor, sloep, zeilboot of kajuitmotorjacht is een unieke belevenis. Je beklimt bijvoorbeeld terpen — vijfduizend jaar oude woonheuvels langs UNESCO werelderfgoed Waddenzee — van tien meter hoog en fietst door de bossen en over de kliffen van Gaasterland aan het IJsselmeer. Het toppunt van genieten is plaatsnemen op de terrassen in de eeuwenoude romantische stadjes of aan de oever van een van de vele Friese meren. En trek zeker een dag uit voor Leeuwarden, in 2018 niet voor niets de Culturele Hoofdstad van Europa!

Theater op het water
Er is elk uur van de dag in heel Friesland theater op het water: moderne jachten, sloepen en grote traditionele zeilschepen die sluisjes en bruggen passeren en aanleggen aan de oude verdedigingswallen van de stad. Friesland is het grootste en meest veelzijdige waterpark van Europa met voorzieningen voor elk type boot, tot de miljoenenjachten van de rijksten der aarde.

Al 400 jaar Elfstedentochten
Wanneer de Elfstedentocht voor het eerst is geschaatst, is niet precies bekend. Maar waarschijnlijk heeft men al in de zestiende eeuw op één dag de elf Friese steden schaatsend aangedaan. De officiële 200 km lange Elfstedentocht op de schaats bestaat ruim honderd jaar. De eerste georganiseerde schaatstocht vond 2 januari 1909 plaats; de laatste 4 januari 1997. Toen legden bijna 17.000 mensen de 200 km lange route af binnen de gestelde tijd: aankomst voor twaalf uur ’s nachts. Wedstrijdschaatsers doen er bij gunstige weersomstandigheden nog geen zeven uur over; recreatieschaatsers hebben 18 uur de tijd. Of de Elfstedentocht ooit nog weer kan worden geschaatst, hangt van klimatologische ontwikkelingen af.

Toeristische Elfstedentochten
Dankzij het bureau voor toerisme Friesland Holland hoeft men niet op drie weken strenge vorst te wachten om de sfeer van weleer te proeven: het organiseert ieder jaar elke dag Elfstedentochten. De start en finish van de schaatstocht zijn altijd in Leeuwarden, maar om praktische redenen (parkeren e.d.) beginnen en eindigen toeristische tochten meestal in het zuiden van Friesland.

Elfstedenkruisje
Om mee te mogen doen aan de Elfstedentocht op de schaats moet men lid zijn van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en een startkaart hebben. Elke deelnemer, die binnen de gestelde tijd de wedstrijd of toertocht voltooit en alle stempels heeft verzameld, ontvangt een elfstedenkruisje. Uitsluitend wedstrijdrijders met een maximale overschrijding van 20% van de rijtijd van de winnaar of winnares komen in aanmerking voor een elfstedenkruisje. Toertochtrijders moeten voor 00.00 uur (middernacht) in Leeuwarden aankomen, willen ze met het fel begeerde kruisje huiswaarts kunnen gaan.

De medaille is ontworpen in 1909. Het heeft de vorm van een Maltezer kruis met in het midden een cirkel. Deze cirkel bevat, in emaille, het wapen van Fryslân. In het opschrift staat ‘De Friesche Elf Steden’. In 2009 heeft de vereniging het predikaat ‘koninklijk’ gekregen en is het kruisje aangepast, zodat ook het koninklijk kroontje zichtbaar is. Deze koninklijke kruisjes worden pas uitgereikt na de eerstvolgende tocht. De afbeelding van het elfstedenkruisje, het logo, de vlag en de naam, Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, zijn beschermd en mogen niet zonder toestemming van de vereniging door derden worden gebruikt of geëxploiteerd.

Vanaf het jaar 1909 tot heden zijn er in totaal 56.314 zilveren Elfstedenkruisjes uitgereikt. Deze medaille kan alleen verkregen worden door de gehele Elfstedentocht uit te schaatsen binnen de gestelde tijdslimiet. Zij die de tocht met de fiets, auto, motor, brommobiel, te voet, per boot of anders hebben afgelegd in het kader van een Elfsteden-arrangement van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, krijgen op vertoon van een volle stempelkaart en tegen betaling van €10,- een op naam gestelde oorkonde.

 

IJlst

IJlst

Sloten

Sloten

Balk

Hindeloopen

Elfstedenmuseum – Hindeloopen

Franeker

Bartlehiem

Burdaard

Tegeltjesbrug – Gytsjerk

Bonkevaart – Leeuwarden