Jachthaven Driewegsluis biedt watersporters op route Friesland-Giethoorn veel meer dan aanlegplek

Jachthaven Driewegsluis biedt watersporters op route Friesland-Giethoorn veel meer dan aanlegplek

Boat & Bike Marina in groen buitengebied uitgebreid met drijvende steigers

NIJETRIJNE (NL) – Tussen grote natuurgebieden, midden in het boerenland, aan de grens met Overijssel, op de kruising van de rivier de Lende (Linde) en de Helomavaart, is in het buitengebied van het Zuid-Friese Nijetrijne een bijzondere jachthaven voltooid. Passantenhaven Driewegsluis, naast het gelijknamige sluizencomplex en het restaurant en de Mr. H.P. Linthorst Homansluis (vaarroute Friesland-Giethoorn) is sinds 4 juli 2022 door de gemeente Weststellingwerf uitgebreid met drijvende steigers. Deze zijn haaks op de vaste steigers langs de walkanten en de pieren gemonteerd. De drijvende steigers liggen circa 50 cm hoger boven het water dan de walsteigers. Vijftig boten kunnen er nu aanleggen. Sanitaire voorzieningen, douchemogelijkheden, walstroom, water, alles is er. En een havenmeester: Jelly Luchtmeyer. 

Passantenhaven Driewegsluis in Nijetrijne is door de drijvende steigers nu aantrekkelijk voor pleziervaarders met zowel kleine als grote boten. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl

‘‘De oorspronkelijke walsteigers waren voor sommige plezierjachten te laag, reden waarom verscheidene watersporters er niet aanlegden. Met de nieuwe drijvende steigers hebben we de aanlegmogelijkheden voor uiteenlopende jachten aanzienlijk vergroot. Door de nieuwe invulling is ook de sfeer intiemer,” adus wethouder Roelof Theun Hoen van toerisme. “Naast de trailerhelling is ook een drijvende steiger geplaatst. Deze vergemakkelijkt het in- en uitstappen bij het te water laten en uit het water halen van vis- en sportboten.”

Recreatie-eiland
De opwaardering van de haven is een onderdeel van verbetering van de recreatieve faciliteiten van het eiland Driewegsluis dat voor pleziervaarders en fietsers, die uit Noordwest-Overijssel komen, de entree van Friesland is. Die status van poort wil het bestuur van de gemeente Weststellingwerf verder gestalte geven. Zo wordt in 2023 het aantal camperplaatsen vergroot en komen er speelvoorzieningen voor kinderen. Naast de onlangs verbeterde fietspaden en de dit voorjaar geplaatste fietsbrug op de route Wolvega-Ossenzijl (Nationaal Park Weerribben-Wieden), net als de andere twee van hout, komen er ook wandelpaden langs de oevers en door de bosschages.

Boat & Bike haven
Feitelijk is de Weststellingwerfse passantenhaven een boat & bike marina geworden: een direct aan fietswegen gelegen jachthaven waar je gemakkelijk van de boot op de fiets stapt. De combinatie van varen en op de aan boord meegenomen fiets de omgeving verkennen wordt steeds populairder.
Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland en de in fiets- en vaarvakanties gespecialiseerde reisorganisatie Friesland Holland Travel Service: “Op bijna ieder plezierjacht zie je tegenwoordig fietsen op de punt staan. Friese jachtverhuurders bieden allemaal de mogelijkheid fietsen bij te huren, ook elektrische. Er zijn ook speciale compacte e-bikes, soms opvouwbaar, voor boten te koop. Camperaars gebruiken deze ook. Goede zijn aardig aan de prijs: tussen de 2.000 en 3.000 euro.”

Volgens Hendriks is passantenhaven Driewegsluis een unieke uitvalsbasis voor zeer verschillende rondjes op de tweewieler in alle windrichtingen: “Tochten van 5 tot 50 km, bijvoorbeeld door de natuurparken Rottige Meente en Brandemeer, door Nationaal Park Weerribben-Wieden, naar landgoed De Eese bij de oude vestingstad Steenwijk, voor een bezoek aan tropisch paradijs De Orchideeënhoeve in Luttelgeest of naar de grootste woonboulevard van Nederland, Home Center. De weg erheen en terug is net zo mooi als de bestemming en voert geheel over fietspaden en niet drukke landwegen volgens de bekende knooppunten. Zuid-Friesland en Noordwest-Overijssel hebben een hoogwaardig fijnmazig netwerk van fietspaden.”

Meer info:
www.frieslandhollandtravel.nl (vaar- en fietsvakanties van het bureau voor toerisme Friesand Holland)
www.aquanaut.nl/jachtverhuur/copain (het door Menno de Koe in Sneek gehuurde jacht)
www.frieslandholland.nl (jacht- en sloepverhuurders)

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)

Menno de Koe uit Wolvega was maandag 4 juli 2022 één van de eersten die van de nieuwe passantenhaven gebruikmaakte. Hij, eigenaar van Snackpoint De Passage in Wolvega, had met zijn gezin (echtgenote Meintje de Koe-Boek, zoon Wilco en zijn vriend Storm Koppers in witte hoodie) een jacht gehuurd van Aquanaut Yachtcharter in Sneek van Fimme Folmer en zijn dochter Johanna. Met de grote Copain, waarvan het zwemplateau perfect aansloot op de oude steiger, houden ze vakantie in eigen land. “Het is hier zo mooi.”
Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl

Populair bij fietsers en pleziervaarders: recreatie-eiland Driegwesluis in het buitengebied van Nijetrijne in de gemeente Weststellingwerf. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl

De H.P. Linthorst Homansluis, de nieuwere sluis naast de oude Driewegsluis, is een drukke sluis en brug met vriendelijk bedienend personeel. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl

De historische Driewegsluis waaromheen in de loop der jaren een dagrecreatieterrein met een restaurant, een passantenhaven met kantoor en douche- en toiletgebouw, camperplaatsen, een trailerhelling, fietsbruggen en visplekken verrezen. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl