Dokkum en Bonifatius op tv en in podwalks in ‘Het verhaal van Nederland’

Dokkum en Bonifatius op tv en in podwalks in ‘Het verhaal van Nederland’

Woensdag 16 februari 2022 om 20.35 uur op NPO 1: Friezen en Franken

DOKKUM (NL) – In de vroege middeleeuwen (500-1000 na Chr.) bewonen de Friezen het kustgebied van Nederland. Ze geloven in natuurgoden en zelfs in het brengen van mensenoffers. Met de komst van christelijke Frankische missionarissen als Bonifatius, in 754 vermoord bij Elfstedenstad Dokkum (zie onderstaande foto’s van de vermeend geneeskrachtige bronnen, standbeeld, kapel en het centrum) wordt hun manier van leven op de proef gesteld. Moet de heidense Radbod, de meestal Radboud genoemde koning van de Friezen, zich bekeren tot het nieuwe geloof? Of juist vasthouden aan zijn eigen tradities? “Een duivels dilemma,” aldus verteller Daan Schuurmans in de uitzending van vanavond, woensdag 16 februari 2022 om 20.35 uur op NPO 1.

Dokkum en Bonifatius zijn al bijna 1300 jaar onlosmakelijk met elkander verbonden, hetgeen duidelijk te zien is in deze mooie oude marinestad — de noordelijkste van de reeks Friese Elf Steden — zoals bij de Bonifatiuskapel met bronnen die geneeskrachtiug zouden zijn en de bierbrouwerij nabij hotel-restaurant De Posthoorn (Bonifatius brouwerij). Foto’s: Albert Hendriks www.elfstedentocht.org

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt. Het project ‘Het verhaal van Nederland’ bestaat uit een 10-delige televisieserie voor NPO 1, met Daan Schuurmans als verteller.
Maar ook een reeks podwalks: tien historische wandelverhalen op verschillende locaties in Nederland, te beluisteren via de ‘Het verhaal van Nederland’ podwalk-app en een online kinderserie voor Zapp.nl, gepresenteerd door Nizar El Manouzi. Die brengt aan de hand van fragmenten uit de NPO 1-serie en leuke visuals het verleden tot leven. Ook is er een podcast over bijzondere figuren uit onze geschiedenis, met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten.
Verder verschijnt er een boek bij ‘Het verhaal van Nederland’ en heeft Schooltv een In de klas-versie van de serie ontwikkeld speciaal voor het Voortgezet Onderwijs. NPO Kennis geeft achtergrondinformatie bij de onderwerpen uit de serie. Het verhaal van Nederland is geproduceerd door Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.

Het verhaal van Nederland op tv
In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland, al sinds 2 februari 2022 om 20.35 uur op NPO 1, neemt acteur en verteller Daan Schuurmans je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. Zijn rol als verteller maakt dat hij elke plek van betekenis bezoekt en soms midden in het drama opduikt. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen. De tv-serie is te volgen met audiodescriptie via de gratis Earcatch-app.

Geen stoffige geschiedenisles
Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen. Maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.

Je bent getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen. En zien we hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.

Gouden bergen en zwarte bladzijden
Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de zwarte bladzijden. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Indonesië.

Deskundigen aflevering 3 Franken en Friezen
Bekijk hier de lijst met deskundigen die aan het woord komen in aflevering 3 Friezen en Franken:
Diana Spiekhout, conservator Fries Museum
Annemarieke Willemsen, conservator Rijksmuseum van Oudheden
Herman Pleij, cultuurhistoricus
Annabel Dijkema, conservator Museum Catharijneconvent
Erik Goosmann, historicus Universiteit Utrecht
Sven Meeder, historicus Radboud Universiteit
Marco Mostert, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Universiteit Utrecht

Podwalks, onder andere in Dokkum en Veenhuizen
De ‘Het verhaal van Nederland’ podwalks zijn 10 gps-gestuurde historische wandelverhalen verspreid over heel Nederland: Anloo, Nijmegen, Dokkum, Muiden, Deventer, Brielle, Hoorn, Hattem, Veenhuizen en Vucht. In deze audiotours neemt Daan Schuurmans je op locatie mee op reis door de geschiedenis. Van de IJstijd tot en met de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van gebouwen, monumenten en andere sporen in het landschap vertelt hij wat er is gebeurd op de plek waar je op dat moment staat. Welke rol de bewoners van toen daarin hadden. En de gevolgen daarvan voor ons land zoals wij het nu kennen. Door de koppeling met gps weet Daan precies waar je bent. Hij vertelt waar je naartoe moet en waar je moet kijken.

App downloaden
De audiotours zijn te beluisteren via de gratis podwalks app Het verhaal van Nederland. De app moet eerst gedownload worden voordat je kunt gaan wandelen. Download hem in de App Store of Play Store. Of zoek in de App Store of Play Store op ‘Het verhaal van Nederland’.

App gebruiken
In de app zie je een overzicht van de locaties van de podwalks en waar ze starten. Ook kan je lezen waar ze over gaan en de routes bekijken. En je kunt van elke wandeling alvast een stukje beluisteren.

Omdat de app gps-gestuurd is, zijn de volledige audiotours alleen te beluisteren op locatie. Dus trek je wandelschoenen aan en ga naar de startlocatie van de door jou gekozen podwalk. Open daar de app, en de rest wijst zich vanzelf. Vergeet je koptelefoon/oortjes niet!

Ook kennismaken met Dokkum en Bonifatius? Boek Elfstedentocht naar Dokkum:
www.elfstedentocht.org

Meer info:
www.hetverhaalvannederland.ntr.nl
www.bonifatiuskapel.nl
www.museumdokkum.nl

Virusveilige vakanties:
www.frieslandhollandtravel.nl
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.frieslandholland.nl

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/