In het spoor van de adel door de Friese Wouden

In het spoor van de adel door de Friese Wouden

In de winter van Olterterp naar De Slotplaats in Bakkeveen en terug

OLTERTERP (NL) – De turfadel heeft tussen Beetsterzwaag en Bakkeveen uniek erfgoed achtergelaten. Als je in Beetsterzwaag en omgeving fietst dan ruik, voel en zie je de adel en wat erbij wil horen of denkt te horen. Geld stinkt niet, maar echt, ook bij fietsknooppunt 92 bij hotel-restaurant Het Witte Huis in Olterterp kruipen de duurdere parfums, eau de toilettes en deo’s van chic geklede wandelaars diep in je neusgaten, verder dan de GGD gaat bij een PCR-test.

De Friese gemeente Opsterland, hoofdplaats Beetsterzwaag, heeft fietsers en wandelaars veel te bieden. Het meest gevarieerde en beschutting biedende 33 km lange fietsrondje is Olterterp-Wijnjewoude-Duurwoudsterheide-Bakkeveen-terug naar Beetsterzwaag via landgoed De Slotplaats. In Bakkeveen, bij de entree van het landgoed, bevindt zich restaurant De Slotplaats waar chef-kok Jouke-Piet Drijfhout en Mieke Rijnbeek sinds 8 juli 2021 de scepter zwaaien.

De westenwind is meestal debet aan de geuroverdracht van het al meer dan vijf eeuwen bestaande Beetsterzwaag naar Olterterp, de een paar kilometer noordoostelijker gelegen buurtschap. De parken-, bos-, boomwallen-, heide- en weidenrijke omgeving is ‘getekend’ door de veenadel die tussen 1800 en 1900 in Beetsterzwaag en omgeving neerstreek. Vijf adellijke families, patriciërs met namen als Van Teyens, Van Lynden en Lycklama à Nijeholt, bezaten maar liefst 16.000 hectare grond in de gemeente Opsterland met plaatsen als Bakkeveen, Wijnjewoude en de turfwincentra Gorredijk en Nij-Beets.

In de dichtbij Beetsterzwaag gelegen parkbossen en overtuinen voel je de voorname dames en heren ook: hun wind, om precies te zijn hun rijwind. Die komt niet van het hardlopen maar van hun brede BMW’s en SUV’s, Land Rover Discovery en soortgelijke ‘terreinwagens’ die nooit vuil zullen worden, want waar zij rijden is geen modder. Echte ‘drekracers’ dat zijn mountainbikers (mooie routes rondom Beetsterzwaag!) en toerrijders zoals de redactie van Fries Nieuws reed over oude zandwegen langs, over en door vorstelijke overblijfselen van landinrichting door koningen, graven en hertogen. Schitterende lange lanen, een freulevijver, een nepvesting, een prieeltje, een buitenplaats (De Slotplaats) en landgoederen (Olterterp, Lauswolt, De Slotplaats). De adel heeft duidelijk zichtbaar heel wat moois achtergelaten in de gemeente Opsterland, waarvan Beetsterzwaag het bestuurscentrum is.

De route (via knooppunten)
Prachtig erfgoed krijg je te zien op deze 33 km lange ‘winterroute’ van Olterterp (knooppunt 92) naar de punten 29, 27, 71, 33, 35 (Wijnjewoude), 35, 93, 21 (Duurswouderheide), 15, 39 (Bakkeveen), landgoed en restaurant De Slotplaats, en terug via 41, 33, 71, 27 en 29 naar 92 (Olterterp).

Meer info:
www.www.frieslandhollandtravel.nl
www.itfryskegea.nl/natuurgebied/park-huize-olterterp/
www.itfryskegea.nl/natuurgebied/park-huize-olterterp/
www.wittehuisolterterp.nl
www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-de-slotplaats
www.deslotplaatsbakkeveen.nl
www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/friese-wouden

Virusveilige vakanties in Friesland:
www.www.frieslandhollandtravel.nl
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.frieslandholland.nl

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/