Goed nieuws na sloopberichten: Café De Veehandel in Spanga wordt gerestaureerd!

Goed nieuws na sloopberichten: Café De Veehandel in Spanga wordt gerestaureerd!

Passie van Carolien en Hein de Vries is klus klaren waar anderen niet eens over peinzen

SPANGA (NL) – Kleine aardbevinkjes doen buurvrouw Merel Boon 3 april 2023 om 16.00 uur naar buiten spurten. Haar huis danst op het veen zegt ze. Oorzaak: in het slooprijpe deel van café De Veehandel in Spanga (Zuid-Friesland) trillen medewerkers van Theo Janmaat uit Mijdrecht holle stalen buispalen met een doorsnee van 27 cm en een gemiddelde lengte van vijf meter dwars door het laagveen tot op de eerste draagkrachtige zandlaag. Daar komt heibel van! Mevrouw is confrontatietherapeut, getuige een bord aan de Spangahoekweg. Dit kan een mooie voorstelling worden!

De herstelwerkzaamheden aan het monumentale deel van eetcafé De Veehandel aan de Spangahoekweg in Spanga, naast de moderne aanbouw dat gewoon in bedrijf is als café en restaurant, zijn begin april 2023 van start gegaan met het plaatsen van 66 funderingskolommen door Theo Janmaat uit Mijdrecht. Foto: Albert Hendriks Fries Nieuws.

Maar nee hoor, ze is blij dat Carolien De Vries en haar man Hein de Vries het 150 jaar oude café, tot september 2020 een bouwval van Zus Huizinga, opknappen, dit in tegenstelling tot eerdere berichten van RTL Nieuws en Fries Nieuws. De gemeente Weststellingwerf en de provincie Fryslân hebben namelijk kort voor het ‘sloopbericht’ toegezegd respectievelijk €7.500,- en €25.000,- te steken in de redding van het beeldbepalende monument in de Groote Veenpolder. Daar is niet alleen buurvrouw Merel blij mee, maar ook haar man, huisschilder van professie. En de andere buren, die vanmiddag uit hun comfortzone werden gevibreerd, zijn ook verheugd.

De ‘Boontjes’ zijn vijf jaar geleden van de randstad naar Spanga verhuisd om betaalbaar te kunnen wonen in een vrijstaand huis. “In Almere betaal je voor een simpel rijtjeshuis al drieënhalve ton. Voor veel minder geld heb je hier flink wat ruimte in en om het huis,” motiveert Piet Boon zijn verhuizing naar één van de eigenaardigste dorpen van Friesland. In huizen die bijna kopje onder gaan in het veengebied, omdat het er eigenlijk niet nat genoeg is, wonen bijzondere mensen: super optimistisch, artistiek, natuurminnend en ondernemend. Daar passen verpleegkundige Carolien en rijschoolhouder Hein de Vries mooi bij.

Het stel uit Sonnega, waar het ook al een boerderij opknapte, is al helemaal ingeburgerd, zonder cursus. Zaterdag 8 april verzorgen ze voor de tweede keer de catering bij de tractorpullingwedstrijd vlakbij hun eetcafé, dat ook een nieuwbouw omvat. 14 april om 12.00 uur gaat hun restaurant weer open na een winterstop van drie maanden. Die hebben ze gebruikt voor de voorbereiding van de reconstructie en restauratie van de meest besproken kroeg in het zuiden van Friesland. Veel, héél veel gaan ze zelf doen.

Wanneer ze de enorme klus, waar geen normaal mens aan zou beginnen, denken te hebben geklaard? Hein de Vries haalt zijn schouders op, met een glimlach, dat wel. Vijf jaar? “Dat kan zomaar. Ik heb echt geen idee. We zien wel.” Zijn vrouw, net terug van haar werk in het ziekenhuis Isala in Zwolle: “Soms denken we inderdaad wel eens: waar zijn we aan begonnen.” Ook zij lacht de uitdaging tegemoet, dus komt het vast goed.

Ondertussen helpt Hein een buis in de kraan, één van de 66 die de nieuwe fundering gaan vormen van het te restaureren café. De bediener van de kraan en het heimachientje in de gelagkamer kijken steeds omzichtig om zich heen: één verkeerde beweging en je ligt onder een enorme hoop puin. Als alle buizen zijn geplaatst, worden ze gevuld met beton en constructief verbonden met de muren die nu min of meer zweven en met dikke balken in het gareel worden gehouden. Een spannend klusje.

Omrop Fryslân
Meer over de restauratie van café De Veehandel in Spanga en de passie van Carolien en Hein de Vries in het journaal Hjoed (Fries voor vandaag) van Omrop Fryslân op 4 april 2023 vanaf 17.00 uur.

Meer info
www.veehandelspanga.nl

Vakantieland Friesland:
www.frieslandhollandtravel.nl (Vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland)
www.elfstedentocht.org
www.frieslandholland.nl (bureau voor toerisme)
www.friesnieuws.nl (nieuws over toerisme in Friesland en randgebieden

Verpleegkundige en restauranthoudster Carolien de Vries staat Timo Jepkema van Omrop Fryslân televisie te woord. Foto’s: Albert Hendriks Fries Nieuws.

 

Hein de Vries: rijschoolhouder, chef-kok én bouwvakker. Foto’s: Albert Hendriks Fries Nieuws.

Onbegonnen werk? Niet voor Hein en Carolien de Vries die in Sonnega ook al een oude boerderij in goede staat terugbrachten. Foto’s: Albert Hendriks Fries Nieuws.