Martine Bartels-Coebergh en Angelique Harbers volbrengen als eersten in 2022 de Elfstedentocht op de fiets

Martine Bartels-Coebergh en Angelique Harbers volbrengen als eersten in 2022 de Elfstedentocht op de fiets

Normaal op de schaats op de Weissensee, dit jaar op de fiets in Friesland

SLOTEN (NL) – De twaalfde Elfstedentocht op de schaats werd op 18 januari 1963 verreden. De door Reinier Paping uit Ommen gewonnen tocht is de geschiedenis ingegaan als de zwaarste Elfstedentocht ooit. Bijna elf uur was hij onderweg. Zo’n barre tocht als Paping en nog 567 wedstrijdrijders meemaakten zullen Elfstedenfietsers, die een arrangement boeken bij het bureau voor toerisme Friesland Holland, niet beleven. Tenzij je voor fietsen in hartje winter kiest, zoals twee 51-jarige dames uit Rotterdam afgelopen weekend. Twee dagen storm, ijzige kou, windstoten tot 100 km per uur, snoeiharde regen, code geel. Niets hield de communicatieadviseurs Martine Bartels-Coebergh en Angelique Harbers tegen om de ruim 200 km lange Elfstedenroute in drie etappes te fietsen.

Deze twee stoere dames uit Rotterdam volbrachten als eersten in 2022 de Elfstedentocht op de fiets onder barre omstandigheden: twee dagen stormachtige tegenwind, ijskoud en langdurende dikke regenbuien. Links Angelique Harbers, rechts Martine Bartels-Coebergh in het centrum van het kleinste en best behouden gebleven vestingstadje van de wereld, Sloten.

Vrijdag 4 februari 2022 stapten de vriendinnen in Sloten op hun racefietsen in het kader van een vierdaags Friesland Holland Elfstedenarrangement. Voorafgaand aan de start overnachtten ze van 3 op 4 in hotel Hajé in Joure, van 4 op 5 in hotel Zeezicht in Harlingen (na etappe Sloten-Stavoren-Hindeloopen-Workum-Bolsward-Harlingen) en van 5 op 6 februari in hotel De Posthoorn in Dokkum (na etappe Harlingen-Franeker-Dokkum). Eén dag hadden ze goed weer, zaterdag 5 februari op de route Harlingen-Dokkum, uitgerekend op het traject dat bij strenge vorst en oostenwind bekend staat als hels. Steven de Jong maakte er zelfs een speelfilm over: ‘De hel van ‘63’.

Alom verbazing en bewondering
Zondagmorgen 6 februari vertrokken ze in de stromende en tegen de keiharde zuidwestenwind in van Dokkum naar Leeuwarden, vervolgens naar Sneek, IJlst en via Woudsend weer naar startplek Sloten, waar Elfstedetochtorganisator en directeur van Friesland Holland Albert Hendriks ze om 16.00 uur verwelkomde.
“Ik heb ze de barste dagen, vrijdag en zondag, vervoer met onze luxe shuttlebus aangeboden, maar dat sloegen ze af. We gaan ervoor, was de eensluidende reactie van de dames die normaliter om deze tijd de alternatieve Elfstedentocht op de schaats op de Oostenrijkse Weissensee rijden. Onderweg oogstten ze overal verbazing, bewondering en respect en kregen op diverse plekken de gelegenheid plaats te nemen bij de verwarming of een ruimte om droge kleren aan te trekken, zoals in Sneek bij de Friese koffieketen Doppio Espresso waar ze om 13.00 uur drijfnat arriveerden. Ze zeggen dat Friezen stug zijn, maar daar klopt dus helemaal niets van, aldus de sportvrouwen. En ook nog eens heel gastvrij volgens hen. De dames — ik ben geneigd ze ‘meiden’ te noemen gezien hun jeugdige uitstraling en sportiviteit en zeker geen senioren die naar de 50+ beurs gaan — onderhielden met mij contact via WhatsApp met betrekking tot de vorderingen en ik vervoerde hun bagage. In mijn servicewagen stonden Giant sportfietsen klaar voor het geval hun racefietsen, een Cannondale en een Scoppio, het zouden begeven. Maar ze hadden geen pech, ja alleen even in Stavoren, waar een nieuwe ketting tussen de tandwielen terechtkwam. Daar kregen Ze hulp van mensen van een jachtwerf. Met hun zelf meegenomen gereedschap kregen ze de ketting niet vrij.”

Wat ze het meest opmerkelijke vonden? “We kwamen onderweg bijna niemand tegen en in meerdere plaatsen was geen één horecagelegenheid open. Maar boven alles zijn we onder de indruk van de hulpvaardigheid van de Friezen.”
Martine en Angelique reden in de namiddag van zondag 6 februari weer naar huis, met een volle stempelkaart, om de volgende dag weer aan het werk te gaan, respectievelijk bij het Nationaal Archief, ons nationaal geheugen in Den Haag, en de gemeente Vlaardingen.

Ook Elfstedentocht fietsen? Kijk hier:
www.elfstedentocht.org

Virusveilige vakanties:
www.www.frieslandhollandtravel.nl
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.frieslandholland.nl

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/