Op ‘kraamvisite’ in de Stellingwerven: proeverij op de fiets

Op ‘kraamvisite’ in de Stellingwerven: proeverij op de fiets

De lekkerste aanrader van 2022

WOLVEGA (NL) – Stap in Wolvega bij hotel Van der Valk Exclusief op de fiets en ontdek de heerlijkheden van de Stellingwerven. Dat is het zuidoostelijke deel van Friesland waar ze geen Fries, maar het Nedersaksische Stellingwarfs spreken. Stellingwervers, de inwoners van de gemeente Weststellingwerf (Wolvega) en Ooststellingwerf (Oosterwolde), zijn de Drenten onder de Friezen, maar hebben niks met Assen. In de streek zijn natuur en landbouw bovengenmiddeld goed vertegenwoordigd. Het is grotendeels een coulisselandschap met kleine stukjes gras- en bouwland, omringd door boomwallen en bossen. Het befaamde Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt voor een groot deel in de Stellingwerven. Meer westelijk tref je een uitgestrekt laagveengebied aan met door turfwinning ontstane moerassen als de Rottige Meente en de Brandemeer en grote melkveehouderijbedrijven. Daar stromen de deels bevaarbare rivieren Tsjonger en Lende breed door het zompige land vanuit bronnen op de oostelijke zandgronden. In de dalen bevinden zich talrijke producenten van streekproducten, al dan niet bewerkte voortbrengselen van de lokale natuur, tuinbouw en veehouderij in al zijn vormen.

Puur natuur in de Grote Veenpolder aan de Nieuweweg tussen Schoterzijl en Scherpenzeel (Friesland). Foto’s: Albert Hendriks, nieuwsdienst van www.frieslandhollandtravel.nl

Echt overal, van Schoterzijl tot Oldeberkoop, kom je al fietsend kraampjes met huisgemaakte streekproducten tegen, ook biologische. In Munnekeburen en Oldeberkoop zijn zelfbedieningswinkels met een groot assortiment Friese streekproducten, respectievelijk ’t Verst Dichtbij aan de Grindweg 128A en Boer’n Winkel Kaasboerderij De Stelp op het adres Wolvegasterweg 49.

Onderweg ‘op kraamvisite’ las Fries Nieuws redacteur Albert Hendriks een boek in één ruk uit. Hij las ‘Mary-Lou de koe’, een dubbelboek, een boek met twee titels. “Als je het omdraait is de titel ‘Pluis de huismuis.’ Ik kocht het prachtig door dierenarts Henk Vrieselaar uit Lemmer geïllustreerde boek voor €3,- van ‘jamjuf’ Lisa Jonker in haar kraampje met biologische jams en scharreleieren op de T-splitsing Slingerweg (haar woonadres)-Idzardaweg-Vriesburgerweg in het buitengebied van Ter Idzard. Zij is lerares aan een basisschool in Drachten en schrijfster van het genoemde boek voor peuters en kleuters van 2 tot 6 jaar. Een zeer actieve vrouw die in Weststellingwerf, in de Tjongervallei, helemaal in de natuur opgaat. Ze produceert mondjesmaat overheerlijke jams die niet smerig zoet zijn: puur natuur. De natuur is immers zoet genoeg.”
Niet ver bij haar vandaan zijn veel meer aanbieders van huisgemaakte en –gekweekte producten, zoals aan de Nieuweweg tussen de Zeedijk bij Schoterzijl en Scherpenzeel (dit keer niet in Gelderland!) en Petra’s Sommerkafé aan de Kerkeweg in Langelille. Petra van der Wal is de taartenkoningin van Friesland en heeft sinds vorig jaar een mooie smulschuur met terras aan de Langelilleweg, op de hoek met de Kerkeweg.

Proef Friesland!
Pak de fiets en slinger, vanuit Wolvega, maar het kan ook vanuit Oranjewoud bij Heerenveen (via Mildam), door de overtjongerse dorpen Oldeholtwolde, Ter Idzard, Oldeholtpade, Nijeholtpade, Oldeberkoop, Munnekeburen, Langelille, Scherpenzeel en Spanga. Je weet niet wat je ziet en proeft. En ’s avonds straalt de romantiek van de hemel!

Jana Hendriks op kraamvisite bij juf en kinderboekenschrijfster Lisa Jonker aan de Slingerweg in Ter Idzard. Foto’s: Albert Hendriks, nieuwsdienst van www.www.frieslandhollandtravel.nl

Niets is romantischer dan fietsen in de Gouden Friese Wouden, in de gemeenten West- en Ooststellingwerf. Foto’s: Albert Hendriks, nieuwsdienst van www.www.frieslandhollandtravel.nl