Mijn e-bike doet het niet meer: 6 mogelijke oorzaken

Mijn e-bike doet het niet meer: 6 mogelijke oorzaken

Geregeld voorkomende melding bij de alarmcentrale van Friesland Holland Travel Service: “Ik krijg de e-bike niet meer aan. Gisteren deed hij het nog.” Of: “Wij hebben net lekker op een terras gezeten en nu wil de elektrische fiets niet meer opstarten.” 

Tips voor de berijder:
– Zit de accu goed in de houder? Haal de batterij uit de slede en plaats hem met gepaste kracht terug, tot u een duidelijke klik hoort en er geen grote naad tussen de batterij en de aansluiting (contact) op de fiets zit;
– Heeft u de afneembare display goed in de houder geplaatst? Haal hem eraf en klik hem er nog eens voorzichtig, maar stevig op, tot er na een zachte klik geen beweging meer in zit;
– Heeft de e-bike lang stilgestaan in de zon en is de batterij niet afgedekt met een jasje of zoiets? Om oververhitting te voorkomen schakelt de batterij zichzelf namelijk uit. Van dit probleem hebben in-tube-accu’s, batterijen die in een framebuis zitten geen last. Zie onderstaande foto van de Trek District+ 8 met een in-tube-accu (https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/fietsen/hybride-fietsen/elektrische-hybridefietsen/district/district-8-lowstep/p/35134/?colorCode=blue)
– Probeer de e-bike via het aan-uit-knopje op de accu op te (her)starten. Het kan zijn dat de batterij ‘in slaap gevallen’ is of zichzelf om de een of andere reden op non-actief heeft gesteld.
– Doe de e-bike helemaal uit en herstart de fiets volgens de officiële startprocedure, waarbij u naast de fiets staat als u hem weer aandoet, buiten de waarneming van diverse veiligheidssensoren.
– Is de batterij wel opgeladen? Brandde het lampje op de lader wel tijdens het opladen of lichtte de display tijdens het opladen wel op?