Op de fiets of te voet langs de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed

Op de fiets of te voet langs de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed

Herfstuitjes in Friesland en omgeving (2)

MODDERGAT (NL) – Friesland heeft zo’n fijnmazig fiets- en wandelnetwerk, dat het niet uitmaakt waar je aan een tocht begint. Dankzij goed behapbare lussen kun je altijd eindigen waar je begonnen bent. Wie liever niet plant, zich graag laat verrrassen, kan schitterende kris-kras-routes rijden of lopen, afgaand op een activiteit van een aardbewerker, iets bijzonders aan de horizon of geïntigreerd door een mooi pad of landweg zonder verharding waar je ruiters of iemand met paard en wagen tegenkomt. Of een boer op weg naar zijn door boomwallen omzoomde weide met koeien die in Friesland niet per definitie zwart-bont zijn. Het unieke van de provincie Fryslân is dat je bijna overal een rondje van 20 tot 40 km kunt maken om weer bij het startpunt uit te komen. Nooit dezelfde weg, altijd een nieuw verrassend panorama voor en dat in een tijdsbestek van vier uur.

Uitwaaien tussen Lauwersoog en Moddergat aan de Waddenzee in het noorden van Friesland. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Fries Nieuws laat u graag zien dat de provincie Fryslân niet alleen heel gevarieerd is qua cultuur, natuur en landschap, maar ook goed voor je lijf en geest is. Redacteur Albert Hendriks: “Focus je niet al te spastisch op routebordjes en knooppunten. Aan een ommetje is bij mijn weten nog niemand dood gegaan. Ommetjes kunnen leuke verrassingen opleveren die je zonder die extra kilometers had gemist. Rijd voor de lol maar eens een doodlopende weg in. Wat dit betreft vind ik fietsen het meest geschikt voor uitgebreide verkenningen: er zit veel meer gang in dan te voet.”

Uitwaaien tussen Lauwersoog en Moddergat
Hendriks, Fries Nieuws-redacteur, maar ook directeur van de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service: “Friesland verrast met variatie. Dat is zelfs het geval aan de kale Waddenzeekust, waarbij je de vraag kunt stellen wat kaal is. Oké, in het Waddenland vind je weinig bomen, maar daardoor vallen eigenaardigheden juist extra op. En er is meer actie dan je denkt. Ik bewijs het met onderstaande foto’s, maandagmiddag en -avond 19 september 2022 gemaakt tijdens een fietstocht van de jachthaven van Oostmahorn door kleiïge akkers, over de Lauwersmeerdijk naar de vissershaven van Lauwersoog. Na een pauze bij visrestaurant Schierzicht over diezelfde dijk via de zee- en landzijde naar Paesens-Moddergat en weer over boerenland met suikerbieten, kool en uien terug naar Oostmahorn. Een tochtje van 28 km tijdens welke je meerdere keren stilstaat bij stunts van kitesurfers en echte zeilers (op een traditioneel zeilschip) en monumenten die herinneren aan grote rampen. Catastrofes zoals die met een te bergen zeemijn in het buitengebied van Paesens, kort na afloop van de Tweede Wereldoorlog, of een storm die in 1883 maar liefst 83 van de 109 uitgevaren vissermannen van Moddergat opeiste.”

Meer info:
www.museummoddergat.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/